Felmérés a DE-Pszichológiai Intézmény közreműködésével

A Békési FKC felnőtt csapata január 2.-án neki kezdett a munkának, így már egy hete dolgoznak a srácok napról napra és készülnek a tavaszi szezonra.

A keddi nap folyamán egy nem mindennapi programon vehettek részt a srácok. A Debreceni Egyetem Pszichológiai Intézetével egy különleges felmérési napot töltöttek el a srácok. Az intézmény részéről Kiss Brigitta, phd-s hallgató irányításával érkeztek Békésre számítógépekkel, különböző vezérlő egységekkel, felmérő rendszerrel és tesztekkel.

Kis csoportokban történt a felmérések végzése, így reggeltől késő délutánig kitartott a program.

Kiss Brigittával beszélgettünk a tesztek befejezése után, hogyan telt el a napjuk itt Békésen.

- Örömünkre szolgál, hogy „kitelepültetek” ide hozzánk Békésre ilyen profi eszközökkel. Először is arra kérlek, számolj be róla, mivel telt el a mai nap?
- Ez egy sportpszichológiai vizsgálat, ahol kézilabda specifikus kompetenciákat vizsgálunk, amik a kézilabdában nagyon fontosak. Mit értek ezalatt? A kézilabdásoknak a döntési stratégiai, kognitív képességi, figyelmi és koncentrációs teszteket alkalmazunk náluk. Illetve vizsgáljuk a teljesítmény motivációjukat is, a jövőre vonatkozó célkitűzéseiket, így mondhatni komplex képet kapunk a játékos aktuális állapotáról. Az elemzések során kiderülhet az is, hogy a játékosoknak milyen irányba kell változtatni a képességeken, készségeken, és ehhez fejlesztési javaslatokat is tudunk adni a kutatás eredményei után.

- Ahogy láttam a felméréseket ezek egyéni tesztek, de mivel csapatsportról beszélünk, így van lehetőség esetleg csoportos tesztre vagy értékelésre?
- Egyénileg mérjük le ezeket a képességeket és teljesítmény mutatókat, de csapat szinten is kialakítható egy elemzés. Nyilván azért gyakorlati praktikum is, mert csapat szinten is meg lehet határozni a csapat erősségét, gyengeségét és azokat a területeket, amiben mindenképpen változatni kell vagy éppen meg lehet állapítani miben nagyon jók.

- Nem sokat hallottunk még erről a tesztrendszerről igazán. Kicsit bemutatnád nekünk az intézményeteket és azt, hogy mi is ez a felmérő rendszer?
- A Debreceni Egyetem Pszichológiai Intézetéből jöttem, kiemelném Prof. Dr. Münncih Ákos urat, aki az pszichológiai egyetem intézet igazgatója. Akinek a beleegyezése nélkül nem jöhetett volna létre ez a vizsgálati sorozat. Ez országosan is egyedülálló, tudtommal csak a válogatottaknál alkalmazzák ezt a felmérést. Ez egy objektív mérőeszköz.

- Mit takar pontosan ebben az értelemben, az objektív mérőeszköz?
- Osztrák fejlesztésű Viena tesztrendszer, ami interaktív szituációkba hozva méri a játékosok aktuális állapotát. Tehát a játékosok ezeket a teszteket nem tudják manipulálni, nem tudják, milyen válaszokat kellene adniuk, hanem az aktuális állapotukat méri. Országosan egyedülállónak mondható, mi második éve foglalkozunk ezzel, én kifejezetten kézilabda játékosokat vizsgálok.

- A Viena tesztrendszer gondolom nem csak a sportra, kézilabdára épül. Ezt pontosan hogyan kell elképzelni?
- Igen, harminc altesztje van a viena tesztrendszernek, ebből azokat választottuk ki, amik kifejezetten érdekesek kézilabdára. Ezért vizsgáljuk a figyelmet, a koncentrációt, hogy nyomás alatt hogyan tud dönteni, mennyire bírja a stresszt. Egyáltalán le blokkol? Meg akad? Tud teljesíteni? Milyen reakciója lesz? Mennyi idő alatt reagál? Mert ha később reagál, akkor már lecsúszott a helyzetről. Ehhez kapcsolódva vizsgáljuk a helyzet felismerést, a lényeg látást, mennyire látja át jól a helyzetet és mennyire tud pontos lépéseket tenni, az adott cél elérésért a vizsgált személy.

- Nem igazán hallottunk ezelőtt erről a rendszerről, mikor került nyilvánosságra igazán?
- Ez a vizsgálat a nagy nyilvánosság előtt 2017 nyarán a balatonfüredi országos edzőképző konferencián volt, ahol dr. habil.  Balogh László a sporttudományi koordinációs intézet igazgatójával végeztünk terheléses vizsgálatokat, tehát ugyanezeket a teszteket töltötték ki a játékosok terhelés előtt és terhelés után is. A Nagy nyilvánosság itt ismerte meg. Eddig kifejezetten, csak Debrecen régiójában készítettünk teszteket, Debrecen utánpótlás csapatainál, Balmazújvárosban és Hajdúnánáson. Szeretnénk most már országosan is terjedni a jövőben.

- Ez igazán megtisztelő, hogy Békésre is eljutottatok sok nagy csapat előtt. Említetted ezt az edzés előtti és utáni felméréseket, ez érdekes eredményeket generált. Milyen különbségeket hozott a két időpont közötti tesztek eredmény?
- Azt feltételezzük edzés után valamennyire változnia kell a teljesítménynek, van akinek, jobb, van akinek nem, teljesen személyiség függő. Van akit, a figyelmi, koncentrációs feladat edzés után jobban megterhel, ahogy fárad a test, úgy fárad a lélek is. De ez nem minden játékosra igaz, ez játékos specifikus.

- Mint a tesztvezetője, hogyan láttad, hogy fogadták a játékosok ma ezt a felmérést?
- Papp Bálint vezetőedzővel kapcsolatba kerülve jött létre ez az együttműködés. Nagy örömömre szolgál, hogy a békési kézilabda csapat is partner ebbe a pszichológiai mérésbe. Nem vonakodnak tőle, hanem kifejezetten nyitottan álltak hozzá a felméréshez. Ezek most ilyen elővizsgálatok, mert nálunk az intézetben sportág specifikus teszt fejlesztések mennek. Tehát, fontosnak tartjuk, hogy esetleg egy későbbi együttműködés alapját képezve jöjjön végre ez a vizsgálat. Később pedig, a saját fejlesztésű tesztjeinket is kitöltsék ezek a játékosok.

- Köszönöm szépen, hogy időt fordítottál rám is a csapat mellett. Sok sikert kívánok Nektek!
- Szeretném megköszönni a klub és a játékosok bizalmát. Örültünk, hogy itt lehettünk.

 A tegnapi felmérés röviden videón.