Gratulálunk volt játékosainknak az EB szerepléshez

Nagy érdeklődéssel követtük nyomon a Békési FKC edzőivel, segítőivel a 2020-as Kézilabda EB-t, mint minden sportágbeli eseményt. Azonban két békési kötődésű játékosnak, minden magyar érdekeltségű mérkőzésen a tv előtt szorítottunk és örültünk a sikereiknek.

Fekete Bálint és Győri Mátyás nagyon tehetséges gyerek játékosként érkeztek anno Békésre és hónapról-hónapra fejlődtek Kádas László edző kezei alatt. Bálint és Matyi is kimagaslottak az utánpótlás csapatokból remek teljesítményükkel és nagyon hamar már a felnőtt csapat színeiben is megszerezték első góljaikat és beépültek a felnőtt csapatba 14-15 évesen.

Bálint Békésről 2011-ben a Pick Szegedhez igazolt, majd 2017-ben a spanyol élvonalba igazolt a  La Rioja-hoz. Tavaly nyáron pedig a Liberbank Cuenca csapatában folytatta pályafutását.

 

 

Győri Matyi 2013-ban igazolt el Békésről a Balatonfüred csapatához, ahol nagyon sok játéklehetőséget kapott az NBI-es csapatban és NBI/B-s csapatban is. A rengeteg játék jól szolgálta a még több rutinmegszerzését a fiatal játékosnak. 2017-ben a Veszprém színeiben láthattuk, majd jelenlegi csapatához került a következő szezontól Tatabányára.

A két fiatal tehetséggel haza érkezésük után beszélgettünk kicsit az Európai bajnokságról, illetve kicsit felelevenítettük a békési éveket.

- Szeretnék gratulálni az EB-n való szereplésetekhez, egyszerűen parádés mérkőzéseket játszottatok, rengeteg örömöt csalva a magyar és békés kézilabdabarátok arcára. Hogy éltétek meg Ti a kontinens viadalt?
F. B.:  - Az EB nagyon jól sikerült a csapatnak. A várakozásokon felül teljesítettünk. Személy szerint nekem ez volt az első világversenyem, nagyon nagy élmény volt.
Gy. M.: - Az EB egy hatalmas pozitívum volt számomra, szakmailag és élmény szempontjából is. Különleges esemény volt, hiszem nekem is ez volt az első világversenyem. Azt gondolom hatalmas dolgokat vittünk véghez, amire büszkék lehetünk.

- Nem várt bravúrokat hoztatok az EB-n az egyszer biztos. Kicsit tekintsünk vissza a múltra. Hogyan emlékeztek vissza a „gyerekkor” békési évekre?
F. B.: - Az első összetartáson a válogatott felkészülésen a konditermi edzésen Győri Matyival kerültünk párba, és gyors felelevenítettük a békési éveket, sztorikat, élményeket. Nagyon sok szép emlék fűz Békéshez. Újkígyósról, amikor elkerültem Békésre, akkor több lehetőségem is volt, de nagyon örülök, hogy akkor Békésre igazoltam. Békésen már akkor is, és most is kiemelkedő utánpótlás nevelés zajlott, Kádas Laci bától rengeteget tanultam. 15 évesen felkerültem a felnőttek közé is, ahol meccsen is bemutatkozhattam. Ez az időszak óriási ugródeszka volt a karrieremben. Az akkor ott játszó Mohácsi Árpi is nagyon sokat segített a felnőtt csapatba való beilleszkedésbe, és utána abban, hogy Szegedre igazoljak.

Gy. M.: - Békésen 5 évet töltöttem, úgy érzem megkaptam ott azt az alapot, ami gyerekként szükséges volt. Tényleg remek szakmai munka folyt békésen az utánpótlás nevelés szempontjából. Rég jártam arra, és kevés meccset láthattam az utóbbi években, de gondolom ez azóta sem változott. Kádas Laci bával megbeszéltük, ha arra járok, akkor benézek mindenképpen egy baráti találkozóra.

- Nem is rabolom tovább az időtöket, további sok sikert kívánok Nektek mind a sportban és az életben.