Rendhagyó szezon után összeállt csapatunk a 2020/21-es bajnokságra

Az Optimum Solar-BFKC felnőtt alakulata a tavaszt remek szériával kezdte, mérkőzésről mérkőzésre gyűjtötte a pontokat, felzárkózva ezzel a bajnoki tabellán az élcsapatok mögé. A koronavírus-járvány következtében a Magyar Kézilabda Szövetség előbb felfüggesztette, majd néhány héttel később törölte a teljes 2019/20-as bajnokságot.


A járványhelyzet alakulására csapatunk vezetősége is gyorsan reagált, így március16-ától a közös edzések megtartása szüneteltetésre került. Ettől kezdve minden korosztály tagjai egyénileg kapott edzésterv alapján otthon végezte az edzőik által előírt feladatokat. A játékosok, az edzők és a vezetők közötti kapcsolattartás ez idő alatt is folyamatos volt, melynek középpontjában az egészségügyi állapotok figyelemmel követése és az otthon elvégzett edzésprogramok álltak. A kormányzati előírások enyhítésével május közepétől már engedélyezett volt a csoportos tréningek megtartása is, fokozott fi gyelemmel a járványügyi előírások betartására. Ezt a lehetőséget kihasználva csapataink egy része a szabadban két hónap szünet után edzéseket tarthatott.
A háttérben sem állt le a munka. Az edzők napi szinten állították össze az otthoni edzésfeladatokat a játékosok számára, melyek teljesítéséről napi visszajelzéseket is kaptak. A vezetők sem tétlenkedtek ezekben a hónapokban, legfontosabb feladatot a következő bajnokságban induló együttesünk kialakítása jelentette. A folyamatos tárgyalások és egyeztetések következtében felnőtt csapatunk játékoskerete teljessé vált, melyhez szorosan kapcsolódik eddigi vezetőedzőnk szerződéshosszabbítása is, melyről bővebben a www.bfkc.hu oldalunkon olvashatnak.

Papp Bálinttal az újrakezdésről és az előttünk álló feladatokról beszélgettünk:
– Első kérdésként szeretnék érdeklődni: miképp vészeltétek át az elmúlt hónapok történéseit?
– A legtöbb csapathoz hasonlóan minket is érzékenyen érintett, számunkra egy ismeretlen szituációba kerültünk. Az egyéni edzéseket otthonában mindenki fegyelmezetten és felelősségteljesen elvégezte, és ami a legfontosabb mindenki egészséges maradt. A korlátozások enyhítésével mi is kerestük a megoldásokat és végül arra jutottunk, hogy az egyéni edzések mellett hetente két alkalommal szabadtéren közös foglalkozásokat is tartunk. Arra ez mindenképp hasznos, hogy újra együtt vagyunk
és végre előkerülhetett a kézilabda is.
– Véleményed szerint lesz-e a járványnak hatása az elkövetkezendőkbena kézilabda világára?
– Mindenképpen lesznek változások sportszakmai, gazdasági és fi nanszírozási téren is, átalakul a sport világa, így természetesen a kézilabda is. Az utánpótlás esetében legfontosabb kérdés mekkora lemorzsolódás lesz. A felnőtt csapatok esetében pedig a klubok költségvetésének csökkenése miatti alacsonyabb bérek írhatják át az erőviszonyokat.
– Összeállt a játékoskeret a 2020/21-esbajnokságra. Mikor kezditek a felkészülést ésmilyen tervekkel vágtok neki a következő szezonnak?
– Ebben a bizonytalan időszakban örömteli, hogy már most teljes egészében megvan a keretünk. A csapatunk gerince együtt maradt, a távozók mellett 3 új játékos csatlakozik hozzánk. Az idei felkészülést a szokásosnál hamarabb kezdjük, terveink szerint már július 13-án. Ez a felkészülésünk az eddigiektől eltérő munkát is meg fog követelni, hisz csapatszinten korábban ilyen hosszú szünet nem volt még. A fokozatos terhelésre az eddigiekhez képest is még inkább fi gyelnünk kell, különösképp a váll és a térdízületek vonatkozásában. A másik sarkalatos pont az ütközések, testi kontaktok lesznek, hisz ezeket az egyéni edzésekkel és az otthon elvégzendő feladatokkal lehetetlen volt modellezni. Bízom benne, hogy az újrakezdéssel elkerülnek minket a sérülések, amilyen gyorsan csak lehet megfelelő szintre tudjuk hozni a játékosokat, és az élet a sport terén is visszaáll a rendes kerékvágásba.
Az előttünk álló bajnokság mezőnye és ezáltal az erőviszonyok jelenleg még bizonytalanok, így legfontosabb számunkra, hogy magunkra koncentráljunk, és minél jobban felkészüljünk a szezon kezdetére.

Az Optimum Solar-BFKC felnőtt csapatának kerete a 2020/21-es bajnokságra:
KAPUSOK: Pajkó László, Takács Szabolcs, Borbély István.
BALSZÉLSŐK: Osgyán Bence, Kecskés Bence.
BALÁTLÖVŐK: Haszilló Gergő, Csuzi Milán, Bátky Bence.
IRÁNYÍTÓK: Varsandán Áron, Gál András, Dénes Ádám.
BEÁLLÓK: Árpási Patrik, Székey Nikola, Kiss Róbert.
JOBBÁTLÖVŐK: Oláh Gábor, Mezei Richárd Bendegúz.
JOBBSZÉLSŐK: Szász Bálint, Fedor Bence, Kohlrusz Levente

A játékosokról részletes bemutatást a szezon kezdetén megjelenő Ziccerben, illetve honlapunkon olvashatnak majd.